A to doslova...
Přes všechny lektvary, které jsem letos vyráběla-
je jeden takový, který léto otevírá,
svými květy, vůní a modrou oblohou..
Z květů černého bezu je dobrá šťáva, sirup, limonáda, různé rosoly,
marmelády, kosmatice- nasladko, naslano...
Jen tak hodit květ do vody s plátkem citronu..
...a také zásoba sušeného květu na zimu...
a letos jedna krabička květů v mrazáku- to až se bude v zimě stýskat
po popíjení lektvarů venku pod modrou oblohou...
Je prostě pro mne neodolatelný a vždy si tu dobu květů
užívám...
A pak je lektvar, který pomyslně léto zavírá-
z bobulek, plodů černého bezu...
Svou chutí, vůní a barvou přináší podzim...
A tento lektvar je už určen tak trochu pro zahřátí...
Je v něm "zimní koření" a jedna "tajná" ingredience-
kterou strašně ráda používám...
A tou je sušená rozemletá červená řepa.
Je to úžasný materiál, který se dá použít do čehokoliv-
jak pro barvu- tak pro svou chuť.
Je totiž příjemně nasládlá...
Takže můžete použít na pečenou zeleninu na medu,
do ovocných pohárů, jako barvivo a sladidlo do lektvarů...
V poháru, kde je řepa přidána - jak do rybízového rozvaru, tak do tvarohu
- vůbec nikdo netuší, že jí červenou řepu!
Takže i ti největší odpůrci červené řepy se olizují....:o)
Takže zpět k letvaru z bobulek černého bezu...
není to klasický sirup- i když je také moc dobrý se studenou vodou,
ale nejlepší je jako teplý nápoj..s plátkem citronu.
Bobule černého bezu se musí minimálně vařit 20-30 minut-
jinak jsou pro člověka jedovaté....tedy asi v obrovském množství..
Takže otrháme bobule, nejlépe ostřiháme celé se šťopkou- ty opláchneme a vidličkou
obereme do kastrolu...zalijeme vodou, tak aby nad nimi bylo tak 5 cm vody...
přivedeme k varu- nastavíme si čas a přidáváme ingredience:
• celou skořici
• mletou skořici
• "kytičky" badyánu
• několik hřebíčků
• nakrájené citrony, můžete i s kůrou
• dvě lžíce sušené červené řepy
• dvě pokrájená jablka
(dobré jsou i směsi v pytlíčkách-
na svařák nebo na punč)
A vaříme cca půl hodiny....začne se linout nádherná vůně....:o)
Poté slijeme přes jemné síto (zbytek třu měchačkou- aby se přepasírovalo)
a na 1 litr přidáme tak 400 g cukru-
můžete méně i více, podle chuti - červená řepa už lektvar osladila..
1 lžičku kys. citronové
a necháme rozpustit.
Pro dospělé přidávám 2 frťánky rumu
a horké plním do lahviček...
No a pak když přijdete z procházky-
kde to již pěkně zimně pofukuje, stačí dát do sklenky lektvar
a přilít teplou vodu...
Mějte se moc hezky,
přeji krásnou neděli
Jarka
Je v něm "zimní koření" a jedna "tajná" ingredience-
kterou strašně ráda používám...
A tou je sušená rozemletá červená řepa.
Je to úžasný materiál, který se dá použít do čehokoliv-
jak pro barvu- tak pro svou chuť.
Je totiž příjemně nasládlá...
Takže můžete použít na pečenou zeleninu na medu,
do ovocných pohárů, jako barvivo a sladidlo do lektvarů...
V poháru, kde je řepa přidána - jak do rybízového rozvaru, tak do tvarohu
- vůbec nikdo netuší, že jí červenou řepu!
Takže i ti největší odpůrci červené řepy se olizují....:o)
Takže zpět k letvaru z bobulek černého bezu...
není to klasický sirup- i když je také moc dobrý se studenou vodou,
ale nejlepší je jako teplý nápoj..s plátkem citronu.
Bobule černého bezu se musí minimálně vařit 20-30 minut-
jinak jsou pro člověka jedovaté....tedy asi v obrovském množství..
Takže otrháme bobule, nejlépe ostřiháme celé se šťopkou- ty opláchneme a vidličkou
obereme do kastrolu...zalijeme vodou, tak aby nad nimi bylo tak 5 cm vody...
přivedeme k varu- nastavíme si čas a přidáváme ingredience:
• celou skořici
• mletou skořici
• "kytičky" badyánu
• několik hřebíčků
• nakrájené citrony, můžete i s kůrou
• dvě lžíce sušené červené řepy
• dvě pokrájená jablka
(dobré jsou i směsi v pytlíčkách-
na svařák nebo na punč)
A vaříme cca půl hodiny....začne se linout nádherná vůně....:o)
Poté slijeme přes jemné síto (zbytek třu měchačkou- aby se přepasírovalo)
a na 1 litr přidáme tak 400 g cukru-
můžete méně i více, podle chuti - červená řepa už lektvar osladila..
1 lžičku kys. citronové
a necháme rozpustit.
Pro dospělé přidávám 2 frťánky rumu
a horké plním do lahviček...
No a pak když přijdete z procházky-
kde to již pěkně zimně pofukuje, stačí dát do sklenky lektvar
a přilít teplou vodu...
Mějte se moc hezky,
přeji krásnou neděli
Jarka
Teda Jaruško, krásně jsi všechno nafotila,popsala a ty nálepky s Barrouškem jsou úžasné.Potěšila jsem se tvým příspěvkem. Přeji ti pohodové babí leto, i když dnes to u nás nevypadá dobře, prší a prší. Měj se moc hezky. Iva
OdpovědětVymazatIvo, děkuji!!! udělala jsi mi radost...Měj se moc hezky, krásný víkend se sluncem Ti přeji Jarka
VymazatU nás černý bez sklidili ptáci dřív, než jsem se stihla vzpamatovat. Recept na sirup je pro mne novinkou, ale chtěla jsem ho použít do pečeného čaje...
OdpovědětVymazatHezké podzimní dny
Stáňo, někde byli ptáčci rychlejší- taky jim chutná :o)))
VymazatSirup je dobrý a zdravý, třeba jej zkusíš- ale do pečeného čaje je taky moc dobrý a hlavně- zdravý!! měj se moc hezky Jarka
Jaruško úplně si to umím představit, když prokřehlá zimou si udělám teplý nápoj, který zahřeje a voní po bezu a koření zachumlám se do deky, zapálím svíčku ... prostě pohodový podzimní večer.
OdpovědětVymazatU nás bez opadal nebo ho ozobaly ptáci ... na jaře kvetl, dělala jsem z květů sirup, spoustu květů na něm zbylo a na podzim nebyly. Třeba za rok se poštěstí.
Přeji ti krásné barevné podzimní dny, Jitka
Jitu, tenhle nápoj prostě voní kořením, co k podzimu patří a je výborný teplý...a přesně - jak jsi to napsala, patří k té pohodě..měj se moc hezky, krásné dny plné barev a pohody!! ( a pohlaď Bártíka ♥)
VymazatJarka
Tedy, vypadá to náramně, podle složení to musí i chutnat náramně - zkrátka, jsi šikovná a je úžasné, že dovedeš tak dobře využít všech darů přírody. Hodně podzimní pohody.
OdpovědětVymazatLadi, je dobrý, podzimní a teplý...moc děkuji- babička jej dělala s hruškami, protože jen chut bezinek mi přišla vždy taková zvláštní, tak já tam letos propašovala tu řepu..
Vymazatměj se moc hezky a přeji krásné dny Jarka
Jaruško, krásně jsi to nafotila, lákavě. A s tou červenou řepou, to jsem přesně já. Nemám ji ráda :-) Krásnou neděli.
OdpovědětVymazatMarti!! A kdybys to nevěděla, že je tam řepa- moc by ti chutnal, věř mi!! :o)))
VymazatMěj se krásně Jarka
Krásné a příjemné čtení.
OdpovědětVymazatJá než se k něčemu dostanu, je vše odkvetlé a plody otrhané :o)
Červenou řepu mám ráda, ta sušená mě zaujala. O ní jsem ještě neslyšela.
krásnou neděli!
Ilonko,
Vymazatto se musí všeho nechat a jít!! :o)))
A pak se nic nestíhá, ale za to to stojí a dobře chutná...
Sušenou zkus- je vynikající- v kouscích i namletá...
měj se moc hezky Jarka
Tvoje lektvary nemají Jaruško konkurenci, tolik dokážeš využít všeho z přírody. Já se pomalu učím a mám radost z každého sirupu, oleje, tinktury, které se mi letos podařilo zpracovat. Ale do tvého umu mám daleko. A taky hledám těžko kolem nás ty správné keře :o)).
OdpovědětVymazatTak na zdraví tvé i naše.
Ála
Alenko, posílám moc a moc pozdravů...
VymazatDěkuji za tvůj krásný komentář!! lektvary jsou mojí láskou a už od mala- díky mojí babičce...
A jak píšeš, je to i taková radost. tak je dobře, že si vyrábíš lektvárky pro sebe, je to takový hezký návrat k tradicím- spojený s výpravami do přírody.
Měj se moc hezky Jarka
Jaru, jako vždy dokonalé načasování! Je pravda, že čaj nechutná nikdy tak dobře, jako když přijdeme vymrzlí z procházky. A když je ještě takový jako máš ty, to musí být slast.
OdpovědětVymazatA s tou řepou máš pravdu. Dá se vpašovat :o) Já jsem na ni naučila už celou rodinu a užíváme si jí opravdu hojně.
Měj krásnou neděli, pa Helena
Heli, teplé nápoje už jsou třeba po toulkách přírodou...
VymazatTak jsem po dlouhé době zase zveřejnila jeden takový speciální podzimní..♠
A řepa je moooc fajn- :o))
děkuji a měj se krásně, hezký víkend
Jarka
Letos jsem vyrobila sirup z bobulek černého bezu poprvé. Prý posiluje imunitu a denně 1 lžička dětem způsobí, že nenachladnou. Nemám recept tak vypracovaný jako vy, ale chutná také skvěle.
OdpovědětVymazatMilá anonymní, nerada odpovídám úplně na anonymní komentáře...
Vymazatale - ano- o zdraví-prospěšných látek černého bezu- jak květů, tak bobulek není opravdu pochyb...Sirup- tak říkám vlastně- jednodruhovému..ale baví mne různě kombinovat chutě- proto nazývám lektvarem...tento je takový podzimní a určen na teplý nápoj. Samotné bobulky bezu mi až tak moc nějak nechutnají- jak jsem psala nahoře- moje babička přidávala hrušky...já poprvé propašovala řepu...a propracovaný- to proto, že se tomu věnuji opravdu od malička..
Jarka
Mmmmmmmm...cheers !...happy sunday love Ria x ❤️
OdpovědětVymazatLove Ria♥ Thank You!!!
VymazatHappy weekend to you and your dogs♥
Jarka
Jarko, obdivuji, co vše dokážeš vyrobit. Sirup vypadá lákavě a věřím, že čaj z něj bude výtečný. V tomto sychravém počasí se bude vařit určitě často. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny. D.
Dášo,
Vymazatmoc děkuji!! lektvary jsou moje láska veliká♥
Mohla bych o nich bájit a bájit a psát recepty pořád...tak jsem vložila aspoň tenhle speciální podzimní :o))
Měj se moooc hezky a krásný víkend přeji
Jarka
Tento lektvar ( s rumem) dostávám každý rok od kamarádky. Abych prý byla zdravá. Sama jsem ho ještě nikdy nedělala.Ale co není, může být. :-)
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Ahoj Hani- jestli on to nebude spíše bezinkový likér, co ti dává kamarádka...to je také taková dobrůtka bezová- a hodně tradiční..
VymazatA při výletech na kole- třeba Ti cvrkne do očí a zkusiš ho...místo řepy můžeš přidat jen jablíčka nebo i hrušky- tak hezky podzimně!!
měj se moc hezky
Jarka
sooo lecker und gesund ;-)))
OdpovědětVymazatLiebe Abendgrüße von Traudi.♥
Traudi!!
VymazatI am glad to see You!!
have a nice colour autumn days
Jarka
Jaruško - bezinky přidávám do pečeného čaje s dalším ovocem nebo vyrábím bezinkový likér . Sirup je taky skvělá varianta - (a etiketa je roztomilá) - měj pohodové dny ♥Iva
OdpovědětVymazatIvo- děkuji!!!! (etiketka mne vystihuje dokonale!!♥)
VymazatA tenhle sirup- lektvar je takový dobrý podzimní a v teplém nápoji pohodový..
Děkuji ♥ měj se moc hezky a krásné dny volna Jarka
Jaruško, není nad domácí lektvary, a ty tvé jsou určitě výborné......a ty etikety - paráda.Já jsem letos z bezinek likér nedělala, ale spolu s hruškami jsem z nich uvařila džem.
OdpovědětVymazatMěj se pohodově, pá Jana
Janinko, džemík s hruškami- hm- to je dobrůtka jasná!!!!
VymazatDěkuji za pochvalu etiketek- mám z nich radost ♥
a tu si člověk dělat zkrátka musí!!!
Měj se moc hezky, krásné volné dny- třeba na chaloupce
Pa Jarka
Jaruško tvé lektvary opravdu nemají chybu.V parádních sklínkách a nádherně nafocené..Je pravda, že já mám z bezinek trošku strach.Ale naladila jsi mne a já takovou dobrůtku zkusím. Červenou řepu jsem od dětství přímo nenáviděla,ale začínám se k ní polehoučku vracet..Ta sušená mne moc zaujala.Moc děkuji za náramné typy a přeji ti krásné dny.Z❤
OdpovědětVymazatZdeni, děkuji!!!♥ Zkus- neboj- jen je musíš povařit- bude ti to chutnat- jen samotné jsou prostě takové zvláštní svou chutí- tak je dobré tam něco přidat, třeba jablíčka, hrušky, možná bych tam hodila i švestku, kdybych ji měla...letos u nás nejsou- na jaře pomrzly...a to zimní koření- nějak mi k podzimu patří...tak ať se Ti povede a ta červená sušená řepa- je vážně výborná...dej vědět, jak to chutná :o)) měj se moc hezky ♥ Jarka
VymazatJaru skvělé sirupy děláš.Nádherně nafoceno.Moc zdravím:-)
OdpovědětVymazatVěru, moc zdravím a děkuji!!! měj se krásně a nádherné dny volna Ti přeji!! Jarka
VymazatJá úplně cítím, jak krásně to voní. Přírodní věcičky, to je moje. Hodně užívám i přírodní kosmetiku a všechny tyhle věci. Třeba teď jsem si hodně oblíbila cbd krémy od cibdolu, které v sobě nemají skoro žádnou chemii a navíc úžasně hydratují a zkrášlují pokožku. ROzhodně to můžu doporučit všem, včetně jejich blogu, na kterém vše velmi podrobně vysvětlují.
OdpovědětVymazat