Dostala jsem od známých   višně!!!
A to docela dost!!! Tak jsem vyráběla džem, sirup, 
pekla koláč a vyráběla lektvar. A lektvar ne ledajaký!!
 Zkouším vyrobit domácí  GRIOTKU !!!
 Vy už víte, že výroba různých lektvarů mne tuze baví...:o))) 
Nedaleko nás, ve Veselí nad Lužnicí, 
byl dříve veliký podnik - JIHOČESKÁ FRUTA .
A včera to tak u nás vypadalo!!!  :o)))
 A k létu zavařování prostě neodmyslitelně patří !!
Někdy na jaře jsem si koupila v Tchibu
zavařovací sklenice "WECK"..
Jsou moc hezké a praktické, 
ale.......mám jich málo!! :o))))
*************
**************
 
                                               
Napíšu Vám recept na Griotku:                                                
vezmete 4 - litrovou velkou sklenici
a postupně vrstvíte omyté višně
a cukr. Ještě nysypete nahoru 
2 vanilkové cukry
a necháte si místo, aby jste tam nalili jednu 
lahev červeného vína a půl litru rumu..:o)))
Slenici uzavřete a necháte 6 týdnů uležet.
Občas se má promíchat obsah...
A pak jen scedit a naplnit lahve.
Sama jsem na výsledek zvědavá...
A ještě recept na marmeládku:                                                  
800 g višní, 300g cukru, 2 sáčky van. cukru,
 4 lžíce rumu, špetka skořice....špetka kys. citr.
Višně omyjeme, necháme okapat v cedníčku 
a pak je vypeckujeme.
(koupila jsem si v Lidlu odpeckovávač -
tak jsem byla vybavena..)
Pak višně rozmixujeme - na hrubo
nebo jak to máte rádi, dáme do hrnce,
přilijeme 200 ml studené vody, zasypeme cukrem
a dáme kys. citr..
 Přivedeme k varu a vaříme asi 6 minut. 
Hrnec sundáme z plotny, vmícháme rum a špetku skořice
a plníme ihned do sklenic. Uzavřít, otočit dnem vzhůru
na 5 minut a je hotovo  :o)
                                Na tvořeni s háčkem nebo jehlicemi nebyl čas, 
                                 ale malé háčkované višně jsem musela zkusit....
Tak to byla naše neděle.VIŠŇOVÁ!!!
Docela jsem měla obavy,
že se mi bude o višních i zdát, ale dopadlo 
to dobře... :o)))
Přeji krásný nový týden
Jarka