...aneb rajčatová omáčka "SUGO" z trouby...
Dobrý večer!
O víkendu jsem měla velké plány s rajčaty- a to, že je zkusím sušit ...
Ale pak jsem našla tento recept a bylo rozhodnuto!
Tyto italské rajčatové omáčky zbožňujeme
(hlavně s Martinkou- která jako malá rajčata vůbec nejedla :))
Už jsem zkoušela spousty receptů, ale nikdy jsem ji nepekla!!!
Ingredience:
• asi kilo zralých rajčat (mohou být i různé druhy)
• 5 stroužků česneku se slupkou
• 2 velké cibule na čtvrtky
• 3 větvičky tymiánu
2 větvičky rozmarýnu
• 6 větviček oregano
• 6 větviček bazalky
• 2 velké lžíce olivového oleje
• 2 velké lžíce medu
• 2 velké lžíce octa balsamico
• sůl a čerstvě mletý pepř
• 220 ml Vody
Postup:
Rajčata nakrájíme podle velikosti třeba na čtvrtky
a rozložíme s česnekem (ve slupce), cibulí a bylinkami na plech
s pečícím papírem. Rovnoměrně pokapeme olejem a medem ,
posolíme a opepříme. Dáme do trouby na 3/4 hodiny a na 180 stupňů...
(ta vůně, když se to peče!!!)
Pečeme- až cibule začne na okrajích hnědnout...
Upečené necháme vychladnout...,
Do hrnce si dáme vodu s octem a vložíme vše z plechu-
z česneku odstraníme slupku a z bylinek použijeme lístky- stáhneme...
necháme vařit asi 10 minut bez pokličky,
popřípadě dochutíme ještě solí a pepřem.
Rozmixujeme a naplníme horké do sklenic a otočíme dnem vzhůru
na 20 Minut ....
Z mého zkušebního plechu vzniklo asi 750 ml omáčky...
dala jsem ji do lednice a příští dávku asi ještě zavařím, aby
bylo na zimu!!
O italské rajčatové omáčce "SUGO":
je nepostradatelnou součástí italské kuchyně...
Tvoří základ na těstoviny, na pizzu a připravují se z ní všechny
klasické těstovinové omáčky..
Základ Sugo- to jsou rajčata a česnek...
a vaří se z konzervovaných rajčat-
mají výraznější chuť a barvu...
(proto je asi tato pečená omáčka výraznější)
A pak přidáváním různých ingrediencí
mají i své názvy. Tak třeba s olivami, feferonkami, kapari a
ančovičkami je to
"PASTA ALLA PUTTANESCA"
MĚJTE SE KRÁSNĚ!
Jarka